Drammens Tidene , 11. april 2014

Drammen Operakor – 2014 – Spelleman på Taket

Dette var sterkt på en måte som i hvert fall jeg var uforberedt på. Sang, opera og teaterstykket Spelemann På Taket, som skal gå i Drammens Teater til 25 april, ga oss en sterk familie- og menneske- skildring.

Jeg ble sjeldent betatt av persongalleriet, og er imponert over hvilke karakterskapende skuespillere og sangere vi har samlet i denne forestillingen.

Du tror på hver og en av dem, og du er med dem i følelsene på en måte som både kiler i magen og samtidig fyller deg med empati. Det var med tungt hjerte vi måtte forlate forestil- lingen etter to timer på grunn av deadline. Vel vitende om at det sto mer enn en fantastisk time igjen.

Du dras til en helt annen tid og en helt annen atmosfære enn den norske. Jødeforfølgelse danner truende skyer, men de følelsene du virkelig kjenner på her er humoren satt opp mot en sterk gudsfrykt, latter og glede satt opp mot fattigdommens vanskeligheter, og masse varme mellom mennesker som står ulikt til hverandre.

Tidsmessig er vi i tsartidens Russland, og til og med kostymene og kulissene som brukes bekrefter styrken i forestillingen. Det høres kanskje lenge ut med en forestilling på godt over tre timer, men så sterkt som du blir involvert føler du heller at du kunne tatt en forestilling til.

Om dette er amatører så la meg få flere av dem! Den humoren som går igjen, spesielt gjennom hovedperso- nen og melkemannen som er farsfiguren i familien, er unik. Operasang og klassisk sang tvinnes inn i forestillingen sammen med noen rause dansescener og forsterker følelsene stykket handler om. En raus, levende og karakter- skapende opplevelse som gjør et sterkt inntrykk. Fortjent toppkarakter til en herlig feiring av livet og karakterster- ke mennesker, på godt og vondt. Gå og se den!

 

Drammens Operakor